Home Nieuws Geen verplichte PCR-test: Turkije laat vakantiegangers toe die Nederlandse vaccinatiebewijs kunnen tonen

Geen verplichte PCR-test: Turkije laat vakantiegangers toe die Nederlandse vaccinatiebewijs kunnen tonen

Turkije laat vanaf vandaag alle vakantiegangers uit Europa toe die volledig gevaccineerd zijn en een vaccinatiebewijs van de GGD of het ziekenhuis kunnen laten zien. Dat laat het Turkse verkeersbureau weten aan TOS.

Ook worden Nederlanders tot het land toegelaten die een negatieve PCR-test kunnen tonen van maximaal 72 uur oud.

Geen vaccinatiepaspoort

Dit weekend liet het ministerie van Volksgezondheid weten dat Nederland nog geen officieel vaccinatiepaspoort of vaccinatiebewijs heeft dat gebruikt kan worden op reis. Het gele vaccinatieboekje is niet geldig als officieel vaccinatiebewijs.

Ook aan het vaccinatiebewijs van de GGD zou je niks hebben als je naar Turkije reist omdat het geen officiële status zou hebben. Iedereen die naar de Turkse zon zou willen, zou daardoor alleen het vliegtuig in kunnen met een negatieve coronatest.

Gewerkt aan fraudebestendig bewijs

Maar een vaccinatiebewijs van de GGD of het ziekenhuis volstaat voor de Turken vanaf vandaag dus wel. Op de vaccinatiebewijzen moet de volledige naam staan van de gevaccineerde zoals op het paspoort of een ander erkend reisdocument, de geboortedatum, de datum van vaccinatie en welk soort vaccinatie. De vaccinaties mogen ook in het ziekenhuis zijn afgegeven.

De tweede prik moet wel minstens 14 dagen voor aankomst in Turkije zijn gezet. Ook reizigers die de afgelopen zes maanden corona hebben gehad, worden toegelaten.

Het ministerie van Volksgezondheid meldt dat het werkt aan een ‘fraudebestendig vaccinatiebewijs voor álle Nederlanders als onderdeel van het Digitaal Groen Certificaat dat op Europees niveau wordt ontwikkeld’.

Reizigers van 6 jaar en ouder moeten bij aankomst in Turkije:

– een certificaat tonen van een negatieve PCR-test voor COVID-19, van niet langer dan 72 uur voor aankomst in Turkije,

– of een een vaccinatiebewijs, waaruit blijkt dat de vaccinatie ten minste 14 dagen voor aankomst in Turkije afgerond is,

– of een een herstelcertificaat, afgegeven door een overheidsinstantie of een gecertificeerd laboratorium, waaruit blijkt dat hij/zij in de afgelopen 6 maanden hersteld is van COVID-19,

– of een certificaat van een positieve Moleculaire PCR-test, waaruit blijkt dat de reiziger in de afgelopen 2 tot 9 maanden voor aankomst in Turkije hersteld is van de SARS-COV-2 virusinfectie. De datum van het positieve resultaat moet op het certificaat staan.

De bovengenoemde certificaten moeten alle benodigde relevante informatie bevatten in het Engels, Nederlands of Duits. De volledige naam op dit certificaat moet overeenkomen met de naam op het paspoort of een ander erkend reisdocument.