Turkije is niet van plan zijn goedkeuring te verlenen aan een eventuele toetreding tot de NAVO van Zweden en Finland, zegt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Turkiye is sinds 1952 aangesloten bij de westerse militaire alliantie, waarvan de dertig lidstaten nieuwe leden unaniem moeten goedkeuren.

Zweden en Finland hebben al aangekondigd het lidmaatschap zo spoedig mogelijk formeel aan te vragen. Erdogan liet afgelopen week al weten ‘niet positief’ te staan tegenover een eventueel NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland. 

Diplomaten van Zweden naar Turkije

Turkije verwijt die landen onderdak te bieden aan de (PKK), die al decennia een guerrillaoorlog in Turkije voert. Turkije en de Europese Unie beschouwen die partij als een terroristische organisatie. Volgens Erdogan werft de PKK vooral in Zweden nieuwe rekruten. Hij omschreef beide landen als ‘gasthuizen voor terroristische organisaties’.

Erdogan laat echter weten dat zowel Zweedse als Finse delegaties zich die moeite kunnen besparen: hij zal geen toestemming verlenen zolang de twee Scandinavische landen onderdak blijven bieden aan PKK-leden.

Heeft u tips, info of beelden? Mail dan naar info@turksomroep.nl. We zijn ook te bereiken via Facebook en Instagram.

Vorig artikelErdogan keert zich tegen NAVO-lidmaatschap Zweden en Finland
Volgend artikelZonder vaccinatiebewijs of test- en herstelbewijs Turkiye inreizen