Dat de doodzieke Marokkaanse baby Yusuf uit Utrecht vrijdagmiddag toch ineens met een ambulancevliegtuig naar Turkije wordt gebracht, is volgens de familie helemaal te danken aan de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan. ,,Hij heeft dit mogelijk gemaakt en ons daarmee een groot trauma bespaard’’.

Minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca maakte bekend dat het vliegtuig van het ministerie naar Nederland zal vertrekken om de Marokkaanse baby Yousef wiens ziekte niet te genezen was, naar Turkije te brengen.

Zeynep Rahou / A haber

De moeder Zeynep Rahou van baby, wiens ziekte niet te genezen was in Marokko en Nederland, riep de president en AKP-voorzitter Recep Tayyip Erdoğan om hulp.

De Marokkaanse moeder reageerde ook dat “Erdoğan de beste president ooit is omdat hij iedereen over de hele wereld helpt, zoals in Irak, Syrië, Oekraïne en Dilara Şahin uit Nederland”.

Ministerie van Volksgezondheid en president van Turkije

‘Dit zou moord zijn’

Ook vanuit islamitisch oogpunt wilde de familie van Yusuf niet dat de behandeling werd gestopt. “Stekkers uit zo’n machine trekken: dat is in ons geloof moord. En ik ga mijn zoon niet vermoorden.”

Minister Koca weigerde de hulp niet van de moeder Zeynep Rahou van de baby Yusuf en kondigde aan dat het vliegtuig van het ministerie vandaag naar Nederland zou vertrekken.

De Marokkaanse familie bevindt zich inmiddels in Turkije. “Nederland bood ons twee opties aan: een snelle of een langzame dood”, verklaarde vader Yousef Rahou. “We konden het niet geloven toen Turkije ons wilde helpen. Ik wil alle Turken bedanken, zelfs alle Turkse Nederlanders. Er bestaan geen woorden om te beschrijven hoe dankbaar wij jullie en president Erdoğan zijn. Hij helpt iedereen ter wereld ongeacht afkomst. Erdoğan helpt iedereen omwille van Allah.”

Volgens de Nederlandse artsen zouden Turkse dokters niet benaderd hoeven te worden, onderstreepte vader Yousef. Ook zou dat lachend gezegd zijn. “Ze zeiden dat Turkse artsen niet de kennis hadden en niet wisten wat ze deden. Dit maakte mij heel kwaad.”

Nederland

Het komt steeds vaker voor dat Nederlandse artsen ten einde raad zijn met een patiënt en de handdoek in de ring gooien. Turkije heeft daardoor al meer dan tien keer moeten ingrijpen.

Eerder haalde Turkije ook een Turks-Nederlandse covid-patiënt op die volgens Nederlandse artsen “uitbehandeld” was. In Turkije werd het leven van de man gered. “Als het aan Nederland lag, was ik vier maanden geleden al dood”, reageerde de 47-jarige man in mei 2021.

Met het recent in februari dit jaar opgehaalde leukemiepatiënt Dilara Şahin (24) uit Zwolle lijkt het ietsjes beter te gaan. Ze is uit de intensive care en het gaat de goede kant op, verklaarde haar vader op 23 maart. “We hopen op en bidden voor haar herstel.”

Vorig jaar haalden ambulancevliegtuigen van het Turkse ministerie van Volksgezondheid in totaal 154 noodlijdende patiënten op uit 53 landen voor een [betere] behandeling in Turkije.

Heeft u tips, info of beelden? Mail dan naar info@turksomroep.nl. We zijn ook te bereiken via Facebook en Instagram.

Vorig artikelMarokkaanse moeder vraagt Turkse president Erdogan om hulp voor doodzieke kind
Volgend artikelOekraïne verspreidt nieuwe fake video van Russische aanval op westerse stad