Home Nieuws Turkse justitie eist 1482 jaar gevangenisstraf tegen Schiedamse drugsbaron Çetin G.

Turkse justitie eist 1482 jaar gevangenisstraf tegen Schiedamse drugsbaron Çetin G.

De Schiedamse drugsbaron Çetin G. en zijn compagnon Nejat D. hangt gezamenlijk 1482 jaar gevangenisstraf boven het hoofd. Dat is althans de enorme eis van het gerechtshof in Ankara tegen het tweetal, melden Turkse nieuwsbronnen. Çetin G., die in 2016 zijn enkelband doorknipte en de benen nam naar zijn thuisland, wordt samen met zijn partner in crime gezien als leider van een drugsbende.

De Schiedammer werd in 2016 door de Rotterdamse rechtbank veroordeeld tot 12 jaar cel voor het transporteren van een grote hoeveelheid coke naar Ecuador. In de Turkse aanklacht wordt ook verwezen naar die vangst. In dozen gevuld met bananen werd 8.000 kilo cocaïne aangetroffen.  Het was de op één na grootste drugsvangst ooit in Europa. Çetin G. wist echter te ontkomen door zijn enkelband te vernielen en vluchtte naar Turkije. In juni 2020 werd hij gearresteerd door de Turkse politie, die invallen deed op 110 adressen in elf verschillende provincies. 

Die arrestatie van G. vond plaats  in zijn luxe woning in Istanbul. De gevreesde drugsbaron wordt in Turkije gezien als het kopstuk in een omvangrijk drugsonderzoek genaamd ‘Operatie Moeras’. Volgens de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu ‘de grootste operatie in de geschiedenis van de republiek’. In totaal smokkelde Çetin G. 15.000 kilo cocaïne, goed voor bijna 500 miljoen euro. Vandaar de bijnaam die hij kreeg in criminele kringen: ‘De man van 500 miljoen euro’. 

‘Twee zussen ook verdacht’

'De man van 500 miljoen euro'.
‘De man van 500 miljoen euro’. © Interpol

De rechtbank in Turkije heeft de aanklacht van het gerechtshof tegen in totaal 73 verdachten, onder wie de Schiedammer, geaccepteerd. Voor Çetin G. en zijn Turkse compagnon Nejat D. werd in totaal 1482 jaar gevangenisstraf geëist in twee verschillende aanklachten: het oprichten en leidinggeven aan een criminele organisatie én de handel in drugs. Zulke exorbitante eisen en celstraffen zijn geen uitzondering in Turkije. De straffen van ieder misdrijf worden afzonderlijk bij elkaar opgeteld. Het is nog onduidelijk of de 1482 jaar celstraf per persoon zal gelden áls de rechtbank de straf oplegt, of dat het de opgetelde straffen van beide verdachten zijn. De advocaat van Çetin G. wil niet reageren.

Opvallend is dat de twee Schiedamse zussen van Çetin G. ook op de verdachtenlijst staan. Fadile K. en Selma B. zouden samen 120 miljoen euro aan drugsgeld hebben vervoerd van Brussel naar de Turkse stad Antep. Zo zou te lezen zijn in de aanklacht, melden Turkse media. Twee kluizen met stapels biljetten zouden toebehoren aan de twee zussen. Çetin G. heeft behalve zijn zussen 15 á 20 familieleden ingezet als koerier.

Bekentenis

Een van de verdachten met de initialen H.A. heeft in Turkije ondertussen een bekentenis afgelegd. Volgens de aanklacht heeft de man gedetailleerd verteld hoe hij in contact kwam met de Schiedamse drugsbaron. De twee zouden elkaar ontmoet hebben in de gevangenis in Nederland. Na hun vrijlating troffen ze elkaar in een café waarop Çetin G. de man aanbood om samen te handelen in cocaïne.

De coke werd op de markt gebracht door ‘Nederlan­ders met Marokkaan­se roots’mede-verdachte H.A. in zijn verklaring

Vervolgens hebben de mannen in 2012 samen 400 kilo coke weten te verhandelen. Zo’n 170 kilo was van Çetin G. en Samir ‘Scarface’ Bouyakhrichan, de in 2014 geliquideerde cocaïnehandelaar, aldus H.A. in zijn verklaring. Çetin G. zou 7 miljoen euro overgehouden hebben. H.A. verdiende zelf een half miljoen euro aan de handel. De overige 200 kilo zou toebehoren aan het cocaïnekartel in Ecuador. Volgens H.A. zou de coke op de markt zijn gebracht door ‘Nederlanders met Marokkaanse roots’, zo staat in de verklaring.

1.8 miljoen afpakken

Of Çetin G. wordt uitgeleverd aan Nederland, blijft onduidelijk. Justitie wil niet alleen dat Çetin G. zijn straf gaat uitzitten, maar wil ook de 1,8 miljoen euro die hij in Nederland verdiende met zijn criminele activiteiten, van hem afpakken.

Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door links bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.

klik en neem een kijkje