ANKARA – De val van de Turkse lira lijkt afgewend. Sinds de aankondiging van een hoop maatregelen door president Erdogan is de munt fors in waarde gestegen. Maar goed ook, want de val van de munt dreigde ook hier voelbaar te worden. Volgens The Wall Street Journal dreigde er een tekort aan hazelnoten, en dus ook aan… Nutella. Maar het is niet duidelijk of de Nutella-schaarste nog afgewend kan worden.

De afgelopen weken waren erg zwaar voor de Turkse lira. Op het dieptepunt zakte de munt zelfs 60 procent in waarde. President Recep Tayyip Erdogan heeft de val van de lira een halt toegeroepen door heel wat maatregelen aan te kondigen, wat de waarde van de munt meteen fors omhoog dreef.

Die waardestijging komt op een goed moment, want de Turkse hazelnootindustrie begon de impact steeds meer te voelen. Voor die hazelnoten zijn Turkse notenboeren afhankelijk van geïmporteerde meststof en zaden, waardoor de productie ervan een veel kostbaardere onderneming zou zijn geworden. De boeren hebben hun productie er zelfs door moeten terugschroeven, zo schrijft The Wall Street Journal. En dat zou wel eens tekorten tot gevolg kunnen hebben.

Aan de rand van een hazelnoottekort

„De wereld staat aan de rand van een hazelnoottekort”, zei Turgan Zülfikrar, een adviseur van Turkse bedrijven, in die krant. Een slachtoffer daarvan zou Ferrero kunnen worden, de producent van hazelnootpasta Nutella. „Als je een Nutella-fan bent, kun je de volgende keer dat je boodschappen doet het beste een voorraad inslaan”, zei Zülfikrar. Voor de producten van Nutella maakt Ferrero immers vooral gebruik van Turkse hazelnoten. Daarnaast zijn de noten ook belangrijk voor Kinder Bueno en Ferrero Rocher. De schaarste zou er ook toe kunnen leiden dat de prijzen omhoog gaan.

Kunnen boeren op tijd opschalen?

Nu de val van de lira is omgeslagen in een stijging, zou het kunnen dat het niet zover komt. De vraag is hoe snel de notenboeren hun productie weer kunnen opschalen. Het is dan ook bang afwachten of de Nutella-schaarste er komt.

Heeft u tips, info of beelden? Mail dan naar info@turksomroep.nl. We zijn ook te bereiken via Facebook en Instagram.

Vorig artikelTurkse lira geeft krachtig herstel positief vervolg
Volgend artikelBritse vrouw heeft na 30 jaar en duizend lessen nog steeds geen rijbewijs