“Een eremoord is een moord”, “seks buiten het huwelijk is toegelaten”, “varkensvlees is niet verboden”: het zijn enkele voorbeelden uit een nieuwe reeks juridische hervormingen in de Verenigde Arabische Emiraten. De hervormingen gaan in vanaf 2022 en worden als historisch beschouwd, vooral omdat ze enkele populaire strenge islamitische wetten doen verdwijnen.

Voor de meesten van ons is het vanzelfsprekend dat zondag tot het weekend behoort, dat is niet zo voor de inwoners van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Maar daar komt vanaf begin volgend jaar verandering in. Vanaf dan zullen de Emirati’s niet alleen op vrijdagnamiddag en zaterdag, de twee dagen die nu al het weekend vormen, mogen rusten, maar ook op zondag. Dat heeft de regering bekendgemaakt. Het weekend wordt dus langer. Werknemers moeten maar 4,5 dagen per week werken. 

Een werkweek van 4,5 dagen is een primeur, zeggen de Emirati’s. Maar zondag als weekenddag is ook zeker een uitzondering op het Arabische schiereiland, een regio waar een conservatievere vorm van de islam heerst dan in de rest van de Arabische wereld. In conservatievere stromingen van de islam wordt alleen vrijdag als “rustdag” erkend, vooral omwille van het belangrijke vrijdaggebed. Zaterdag is de joodse heilige dag en zondag werd traditioneel gezien als de christelijke rustdag.

Lees ook: 30 jaar geleden ontsnapte een Turkse drugsbaron met een helikopter uit de gevangenis in Leeuwarden

De aanpassing van het weekend zou volgens de regering de internationale handel van het land stimuleren en beter afstemmen op de rest van de wereld. “Dat het weekend langer wordt, zal alleen maar de productiviteit bij de bevolking verhogen”, benadrukt de overheid.


De aanpassing van het weekend is de recentste hervorming in een reeks historische hervormingen die de regering van de VAE onlangs aankondigde. Dit jaar vieren de Verenigde Arabische Emiraten hun vijftigjarig bestaan. De politieke leiders (of sjeiks) van het Arabische land maken van de gelegenheid gebruik om een moderniseringsoffensief uit te voeren.

Eén van de meest besproken hervormingen is het toelaten van een seksuele relatie bij niet-gehuwde koppels. Kortom: het is niet meer strafbaar om seks te hebben buiten het huwelijk. Een versoepeling die ongetwijfeld de wenkbrauwen bij veel conservatieve gezinnen zal doen fronsen. Daarom lijkt deze versoepeling eerder gericht op de niet-gelovige buitenlandse inwoners van het land. Maar goed, de wet zal voor iedereen gelden: moslims en niet-moslims.

Als een niet-getrouwd koppel een kind krijgt, dan mag dat kind voortaan worden ingeschreven in het staatsregister. De ouders zijn wel verplicht om het kind officieel te erkennen anders riskeren ze een celstraf. 

Heeft u tips, info of beelden? Mail dan naar info@turksomroep.nl. We zijn ook te bereiken via Facebook en Instagram.

Vorig artikelEmine zorgde dag en nacht voor haar dementerende ouders: “Ik ging er zelf aan onderdoor”
Volgend artikelChina pleegde genocide in Xinjiang