Home Nieuws Versoepelingen gaan door: vaker naar kantoor, mondkapjes alleen nog op drukke plekken

Versoepelingen gaan door: vaker naar kantoor, mondkapjes alleen nog op drukke plekken

Met de versoepelingen volgende week wordt ook het thuiswerkadvies minder strikt: als de anderhalve meter mogelijk is, kan de helft van het personeel weer naar kantoor. Mondkapjes blijven verplicht op plekken waar afstand houden zeker niet lukt. 

Dat bevestigen bronnen in Den Haag. Het OMT vergaderde vandaag over de coronamaatregelen vanaf volgende week. Morgen geven Rutte en De Jonge weer een persconferentie. 

Daarin kondigen ze formeel de stappen 4 en 5 van het openingsplan aan, die gaan volgende week zaterdag in. Thuis mogen dan weer acht gasten op bezoek komen. Restaurants mogen dan tot honderd personen ontvangen, mits ze de 1,5 meterregel kunnen handhaven. Ook sportwedstrijden zijn vanaf 26 juni weer toegestaan. De horeca mag tot middernacht openblijven. Theaters, musea en bioscopen kunnen ook meer bezoekers binnenlaten.

De anderhalvemeterregel zal nog wel langer blijven gelden, zeker tot half augustus, meldt een bron. De mondkapjes zullen verplicht blijven op plaatsen waar afstand houden niet lukt, zoals in het openbaar vervoer. Details worden morgen duidelijk, als het kabinet nog over de concrete maatregelen vergadert.

De afstandsregel kan wel vervallen bij evenementen waar je vooraf een toegangstest of vaccinatiebewijs kan laten zien. 

,,Alle maatregelen wegen we opnieuw”, zei De Jonge. ,,Maar het gaat goed met de besmettingscijfers en de ziekenhuiscijfers, dus van een deel van de maatregelen zullen we afscheid kunnen nemen, maar van een deel ook nog niet.” Morgen wordt ook meer duidelijk over het Digitaal Corona Certificaat (DCC), waarmee reizen in de zomervakantie mogelijk wordt. ,,Dat DCC wordt vanaf 1 juli uitgegeven voor reizen, dat is het goede nieuws. Maar hoe wij en andere landen er precies mee omgaat, dat is aan landen zelf. Ik zal dit vrijdag ook bespreken met het kabinet in de ministerraad.”

klik en neem een kijkje