Home Nieuws Voor 300.000 euro ‘geflipt’ huis in Diepenveen: PvdA wil aanpassing wet

Voor 300.000 euro ‘geflipt’ huis in Diepenveen: PvdA wil aanpassing wet

Turksomroep.nl is natuurlijk gratis maar neem wel eens een kijkje op een aantal advertenties door er op te klikken TP

De PvdA in de Tweede Kamer wil dat de wet wordt aangepast om het ‘flippen’ van woningen tegen te gaan. Kamerlid Henk Nijboer gaat daarom vandaag Kamervragen stellen aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. Hij doet dat naar aanleiding van een artikel dat zaterdag in de Stentor verscheen. 

Dat ging over een woning die in Diepenveen is verkocht voor 380.000 euro, en na een grondige verbouwing na een half jaar weer op de markt is voor een nieuwe prijs van 695.000 euro.

Dit zogenoemde ‘flippen’ van woningen is volgens deskundigen een ongewenste ontwikkeling omdat de woningmarkt voor de gemiddelde Nederlander onbereikbaar wordt. Met name woningen in het middensegment worden op deze manier aan de markt onttrokken en zijn alleen nog maar bereikbaar voor de hogere inkomens. 

Turksomroep.nl is natuurlijk gratis maar neem wel eens een kijkje op een aantal advertenties door er op te klikken.. Inline

Stijgende verbazing

Henk Nijboer: ,,Ik heb het artikel met stijgende verbazing gelezen. Speculanten grijpen de macht op de woningmarkt. De rijken worden met deze handel alleen maar rijker. Dit is gewoon kassa. En gewone mensen komen er niet meer tussen.”

Op 1 januari gaat de wet opkoopbescherming en tijdelijke verhuur in werking. Deze wet is vooral bedoeld om speculanten in de huurderssector te weren. Nu gebeurt het vaak dat speculanten een pand kopen en vervolgens met hoge huren vercommercialiseren

Met de nieuwe wet in de hand kunnen gemeenten een zelfbewoningsplicht instellen, die het verhuren van een woning na koop tegen gaat. ,,Maar het doorzetten van een woning na verbouwing, en er na een korte periode een dikke winst op pakken, dat is niet geregeld in deze wet”, zegt Nijboer.

Flipwet

,,Daarom wil ik dat deze wet wordt aangepast. Ik vraag de minister om bij wet vast te leggen dat bij verkoop van een huis, de koper het niet binnen een bepaalde periode mag doorzetten. Zeg voor een periode van één of twee jaar. Natuurlijk moeten er ook uitzonderingen worden gemaakt, wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een scheiding of je krijgt werk in een andere stad in het land. Als er maar het oogmerk is dat de woning die wordt gekocht, ook door de koper wordt bewoond.”

Vriendjespolitiek

Henk Nijboer is ook de initiatiefnemer om biedingen op woningen openbaar te maken, om prijsopdrijving en mogelijke vriendjespolitiek onder makelaars tegen te gaan. ,,Met deze nieuwe instrumenten hoop ik dat de ongebreidelde commercie wordt teruggedrongen in de woningmarkt.”

Frans Makelaardij in Deventer maakt als eerste makelaar in de regio Deventer biedingen op woningen openbaar. Volgens het makelaarskantoor komt dit de gelijkheid, transparantie en controle ten goede en krijgen koper en verkoper een eerlijke kans op de woningmarkt. Nijboer: ,,Ik ben blij te horen dat makelaars nu ook zelf aanhaken bij deze gedachte.”

Vorige week maakte Nijboer zich hard om ook buitenlandse vastgoedinvesteerders fiscaal aan te pakken. Hij deed die oproep in een ingezonden brief aan de krant De Stentor.

Turksomroep.nl is natuurlijk gratis maar neem wel eens een kijkje op een aantal advertenties door er op te klikken (BA)
Vorig artikelShell wil volledig Brits worden, kabinet is ‘onaangenaam verrast’ door besluit
Volgend artikelAward uitgereikt aan grootste privacyschender van Nederland: De Jonge, Grapperhaus en Van Huffelen