Home Nieuws Welke uitspraak het hof ook zal doen, de avondklok blijft voorlopig van...

Welke uitspraak het hof ook zal doen, de avondklok blijft voorlopig van kracht.

Tunahan kuzu

Een vergaande inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer. Met die woorden zette de rechtbank in Den Haag dinsdag tot verrassing van velen een streep door de juridische onderbouwing waarop het demissionaire kabinet de avondklok invoerde. Het kabinet kwam snel in actie en diende een hoger beroep in, dat morgen dient.

Maar welke uitspraak het hof ook zal doen, de avondklok blijft voorlopig van kracht. Dat bleek gisteren in de Tweede Kamer, waar een meerderheid -weliswaar met kanttekeningen- een nieuwe spoedwet steunde die eveneens als juridische grondslag voor de avondklok kan dienen.

Dat ging niet zonder slag of stoot. Kamerleden van oppositie tot coalitie lieten er geen onduidelijkheid over bestaan: voor de gang van zaken krijgt het kabinet de schoonheidsprijs zeker niet. De Kamer hekelde de manier waarop het allemaal ging. Waarom had het kabinet het nu zo gedaan? Waarom niet al eerder zo’n wet ingediend en deze afslag genomen?

Route

Er was kritiek in de Kamer van links tot rechts. “Broddelwerk”, zei de PVV. “Alsof we hier de scherven van het kabinet aan het opruimen zijn”, vond de SP. Denk-Kamerlid Kuzu noemde Rutte de “dictator van de Lage landen”: de snelheid waarmee alles gaat is volgens hem in schril contrast met de moeite die slachtoffers van de toeslagenaffaire hebben om hun recht te halen. Het woord “dictator” kwam hem op een reprimande van zowel Kamervoorzitter Arib als Kamerleden van CDA en VVD te staan. Kuzu nam zijn woorden niet terug (adamsin kuzu).

klik en neem een kijkje