Youssef (17) uit Amersfoort die vorig jaar met een pistool zijn 15-jarige neefje per ongeluk doodschoot, hoeft niet terug de cel in. Zijn straf blijft beperkt tot de 20 dagen voorarrest die hij al heeft uitgezeten en een werkstraf van 150 uur.

De moeder van Youssef, die volgens de aanklacht tegen de hulpdiensten verzweeg dat het neefje beschoten was, is vrijgesproken. De rechter in Utrecht zei dat er niet bewezen kon worden dat zij het pistoolschot in april vorig jaar op de kamer van haar zoon gehoord moet hebben.

Moeder hoorde de schreeuw

Ze was in de slaapkamer naast die van haar zoon, maar kan zijn afgeleid omdat ze op dat moment met haar zus aan het beeldbellen was. Ook in de daarna afgeluisterde telefoongesprekken waren geen aanwijzingen te horen dat de vrouw wist dat het 15-jarige slachtoffer een kogel in zijn lijf had.

Youssef en zijn neefje speelden die 28ste april op de slaapkamer van Youssef met het pistool van zijn oudere broer. Youssef hield het wapen tegen de bil van zijn neef toen het pistool afging. De moeder hoorde wel de schreeuw van haar neefje en belde de hulpdiensten, omdat de jongen ‘onwel’ leek te zijn geworden. Er werd tegen de hulpdiensten niets gezegd over de kogelwond.

Wapen verstopt

Omdat de kogel via een bilplooi in het lichaam van het slachtoffer was gedrongen, werd de wond door de medici niet opgemerkt. Het slachtoffer kreeg bloedverdunners toegediend, iets dat de hulpverleners nooit gedaan zouden hebben als ze wisten dat de jongen een kogel in zijn lijf had. Die wetenschap had de jongen mogelijk kunnen redden.

Het wapen werd meteen na het incident verstopt en is niet meer teruggevonden.

Tegen de minderjarige Youssef was 15 maanden celstraf geëist, maar de rechtbank meent dat de jongen al zwaar gestraft is doordat zijn neefje én vriend is overleden. Naast de taakstraf moet hij de ouders een schadevergoeding van ruim 40.000 euro betalen.

Broer veroordeeld

Zijn 22-jarige broer, eigenaar van het wapen, kreeg een celstraf van een jaar opgelegd, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Het wordt hem zwaar aangerekend dat hij een wapen in huis had liggen. Daarnaast is hij bestraft voor diefstal van de telefoon van zijn neef en heroïnehandel.

Heeft u tips, info of beelden? Mail dan naar info@turksomroep.nl. We zijn ook te bereiken via Facebook en Instagram.

Vorig artikelPrepaid-pinpas voor Oekraïense vluchtelingen waarop maximaal 2.000 euro op kan
Volgend artikelMarokko, Egypte en Tunesië voortaan makkelijker een werkvergunning in de EU