Home Nieuws Buitenland Zeker 44 doden door verdrukking bij joodse feest in Israël

Zeker 44 doden door verdrukking bij joodse feest in Israël

Bij een festival ter ere van het joodse feest Lag Baomer zijn in Israël volgens lokale media ten minste 44 doden gevallen door verdrukking. Onder de slachtoffers zouden ook kinderen zijn. Premier Netanyahu noemde de gebeurtenis op televisie “een grote ramp”.

Er zouden zeker 150 personen met verwondingen naar het ziekenhuis zijn gebracht. Volgens lokale hulporganisaties verkeren er nog zeker 39 mensen in kritieke toestand.

De drukte op de Meronberg lijkt de oorzaak te zijn van verdrukkingen. De gelovigen verzamelen zich daar rond de tombe van een rabbijn uit de tweede eeuw. Bij het graf zelf mogen maar 50 mensen tegelijk aanwezig zijn, maar op een bepaald moment waren het er wel 500.

Om naar buiten te komen, moesten ze door een smalle gang lopen. Ooggetuigen zeggen dat die gang vol met mensen stond en dat er een trechter ontstond. Een man zou voor de trappen van de uitgang gevallen zijn, waarna mensen als in een soort domino-effect over hem heen vielen. Eerder werd gesproken van een ingestorte tribune, maar dat werd later ontkracht.

Volgens getuigen was er geen ruimte om te bewegen.

Tientallen mensen verdrukt bij religieus feest Israël

Politiecommandant Lavi zegt dat de oorzaak nog onderzocht wordt, maar dat hij wel de verantwoordelijkheid op zich neemt. Ooggetuigen zeggen dat agenten traag in actie kwamen. De politie is bezig om de berg te evacueren, maar de gelovigen willen het festival voortzetten, waardoor er confrontaties zijn ontstaan.

Correspondent Ankie Rechess:

“Jaarlijks komen er voor dat joodse festival honderdduizenden ultra-orthodoxen vanuit het hele land om te bidden, dansen en zingen. Sommige jaren zijn het er zelfs 400.000. Ze kamperen op de Meronberg, vlak bij de tombe van een rabbijn uit de tweede eeuw. Er gebeurt van alles: zo worden bijvoorbeeld jongetjes van 3 jaar voor het eerst geknipt op de Meronberg. Dat is een grote, vrolijke toestand.

Dat gezegd hebbende: het is een wonder dat zo’n ramp niet al veel eerder is gebeurd. Ik ben daar vaker op pad geweest voor een reportage en ik vroeg me al af hoe het mogelijk was dat er zo veel mensen bij elkaar zijn. Dat dit nu gebeurd is, zat er dus eigenlijk al in. Wat heel triest is: er is grote paniek onder de mensen. Ouders proberen hun kinderen te vinden, die kunnen ze niet bereiken. Het telefoonnetwerk is overbelast, omdat ze hun kinderen proberen te bellen.”

De autoriteiten gaven toestemming voor 10.000 aanwezigen, maar volgens de organisatie zijn er veel meer mensen op het feest afgekomen – volgens sommige schattingen ging het om meer dan 100.000 personen.

Op de rampplek werden lijken op een rij gelegd, bedekt met reddingsdekens of stukken plastic. Volgens de traditie moeten die mensen voor vanavond nog begraven worden, maar sommigen van hen zijn nog niet geïdentificeerd.

Lag Baomer is volgens lokale media het grootste evenement sinds het uitbreken van de coronapandemie. De politie liet eerder op de dag al weten dat de coronaregels niet gehandhaafd konden worden.

klik en neem een kijkje