Home Nieuws Zonder CoronaCheck-app naar het vliegveld komen, dat kan je 169,50 euro kosten

Zonder CoronaCheck-app naar het vliegveld komen, dat kan je 169,50 euro kosten

Vliegen naar het buitenland is alleen mogelijk met een coronabewijs. Dat weet inmiddels iedereen. Zou je denken. Toch is er nog altijd een handjevol mensen dat zonder CoronaCheck-app op Rotterdam The Hague Airport aankomt.

,,Je krijgt alleen een boardingcard als je een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een bewijs hebt dat je hersteld bent van corona. Mensen die online hebben ingecheckt, worden daar bij de gate op gecontroleerd.”

Reizigers worden geweigerd, ze moeten zelf op zoek naar een alterna­tief Woordvoerder Rotterdam The Hague Airport

‘Een handvol’ mensen voldoet echter niet aan de geldende regels. ,,Hen moeten we helaas weigeren.” Of de luchthaven ze in dat geval op weg helpt? ,,Dat is geen beleid”, zegt De Jong. ,,Mensen moeten zelf zoeken naar een alternatief.”

Last minute

Eigenlijk is er maar één lastminuteoplossing en dat is SpeedCovidTest. Een van de elf vestigingen van dit commerciële coronatestcentrum zit immers vlakbij. ,,Het komt voor dat burgers niet kunnen boarden omdat ze geen QR-code of geldige reisverklaring hebben”, bevestigt Michael van den Muijsenberg van SpeedCovidTest, dat een directe lijn heeft met Transavia. 

,,De spoedgevallen hebben vaak betrekking op familiaire aangelegenheden en niet zozeer op het onvoorbereid op vakantie gaan”, zegt de woordvoerder. Meer nog betreft het zakelijke reizigers die onvoorzien naar het buitenland moeten. ,,Voor hen bestaat de mogelijkheid om binnen anderhalf tot drie uur een testuitslag te krijgen. Daar wordt regelmatig gebruik van gemaakt.”

Aanvankelijk was SpeedCovidTest gevestigd in het Wings Hotel, pal naast de vertrekhal. Daar is inmiddels geen plek meer, waarna de testers uitweken naar het Best Western aan de Vliegveldweg, net buiten het officiële luchthaventerrein. Vanaf de vertrekhal is dat nog best een aardige tippel. Komen de lastminutetesters buiten adem binnengerend? ,,Soms wel, maar mensen nemen ook gewoon even de auto’’, weet een medewerkster.

Het gros van de mensen komt voor de antigeen­test Woordvoerster SpeedCovidTest

Hoewel SpeedCovidTest zich in de markt zet als testcentrum zonder wachtrijen, kun je er niet onaangekondigd binnenvallen. Eerst moet er online een afspraak worden gemaakt, maar die kan meestal al na vijf minuten plaatsvinden. Voor wie binnen Europa blijft, is er de antigeen-speekseltest met een uitslag binnen een kwartier. De kosten bedragen 40 euro per persoon. 

Wie naar Marokko vliegt, de enige niet-Europese vliegbestemming vanaf Rotterdam The Hague Airport, is een stuk meer kwijt. Voor Noord-Afrika moet liefst 169,50 euro worden afgetikt, maar dan krijgt de reizigers ook ‘de snelste (Naat) PCR-uitslag van Nederland’. De uitslag hoort er binnen twintig minuten te zijn.

Testuitslag

Of het altijd lukt om op tijd en mét testuitslag terug op de luchthaven te zijn? ,,In de meeste gevallen lukt dat”, zegt de medewerkster. ,,Een enkele keer wordt het niet gehaald en moet een nieuwe vlucht worden geboekt.”       

Ondertussen kan op de luchthaven ook nog altijd op afspraak gratis worden getest in de teststraat van de GGD. Volgens Van den Muijsenberg zijn de meeste mensen goed op de hoogte van de regelingen in zowel binnen- als buitenland. ,,Tot en met 30 september konden reizigers een gratis test boeken om naar het buitenland te reizen. Mede door het uitwisselen van onderlinge ervaringen en diverse informatiebronnen lijken mensen beter geïnformeerd dan een halfjaar geleden.” 

Heeft u tips, info of beelden? Mail dan naar info@turksomroep.nl. We zijn ook te bereiken via Facebook en Instagram.

Vorig artikelCarolina werd uit vliegtuig gehaald om ontduiken quarantaine: ‘we zijn behandeld als honden’
Volgend artikelNederlanders hebben veel vertrouwen in de media