Home Nieuws Binnenland Zware beveiliging voor demissionair premier Rutte, dreiging uit criminele hoek

Zware beveiliging voor demissionair premier Rutte, dreiging uit criminele hoek

Demissionair premier Rutte wordt extra zwaar beveiligd omdat hij mogelijk doelwit is van een aanslag of ontvoering door de georganiseerde misdaad. Dat schrijft De Telegraaf en wordt door bronnen aan de NOS bevestigd.

“Er zijn op verschillende momenten spotters waargenomen en die worden gelinkt aan de Mocro-maffia”, zei Telegraaf-journalist Mick van Wely vanmorgen in het tv-programma Goedemorgen Nederland.

“En dat is voor de diensten dermate zorgwekkend dat hij wordt beveiligd.”Spotters zijn in de criminele wereld personen die verkennen hoe een aanslag of ontvoering het best kan worden aangepakt, zodat een plan kan worden opgesteld.

Voor zover Van Wely weet gaat het specifiek om Rutte. “We weten dat het bloedserieus wordt genomen en dat er echt grote zorgen over zijn.”Zichtbaar en onzichtbaar

De Telegraaf heeft contact gehad met het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. Dat is de instantie die een eventuele dreiging tegen de premier moet onderzoeken. “Over veiligheidssituaties en beveiligingsmaatregelen doen we nimmer uitlatingen”, zei een woordvoerder tegen de krant. Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid wil niet ingaan op de zaak.

De extra beveiliging zou bestaan uit zichtbare en onzichtbare maatregelen. Bij een serieuze dreiging kan dat betekenen dat het beoogde doelwit dag en nacht zwaarbewapende politiemensen om zich heen heeft. De plaatsen waar hij heengaat worden vooraf in kaart gebracht en uitgekamd op mogelijke gevaren.”Bij de Algemene Politieke Beschouwingen vorige week zat zo’n elitebeveiliger op een prominentere plek dan normaal in de plenaire zaal.

klik en neem een kijkje