De Turkse regering heeft aangekondigd dat het binnenkort zal beginnen met de bouw van een nieuw kanaal genaamd “Istanbul Kanaal”. Dit kanaal is bedoeld als een alternatieve waterweg voor de scheepvaart tussen de Zwarte Zee en de Zee van Marmara, die momenteel door de Bosporusstraat loopt.

Volgens de regering zal het nieuwe kanaal de druk op de Bosporusstraat verminderen en de veiligheid van de scheepvaart vergroten. Daarnaast wordt verwacht dat het kanaal een belangrijke economische boost zal geven aan de regio, aangezien het de mogelijkheden voor havenactiviteiten en handel zal vergroten.

Het project, dat naar verwachting ongeveer $ 15 miljard zal kosten, heeft echter ook kritiek gekregen van milieuactivisten en sommige lokale bewoners vanwege de mogelijke impact op het milieu en de inwoners van de regio. De regering heeft beloofd dat het project zorgvuldig zal worden uitgevoerd, rekening houdend met de milieu-impact en de zorgen van de lokale bevolking.

Het is nog niet duidelijk wanneer de bouw van het Istanbul Kanaal precies zal beginnen en hoe lang het zal duren om het te voltooien.