De laatste tijd is er in de sociale media wat ophef geweest over te dure en niet passende uitvaartverzekeringen. Volgens Hüseyin Sayılgan lid van ISN, handelden met name een van de grootste uitvaart stichting ISN onvoldoende in het belang van de klant.

Massale onwetendheid over uitvaart

De uitvaart maatschappij is niet transparant over kosten, zo blijkt uit onderzoek van Sayılgan. Een derde van de Turkse-Nederlanders heeft geen idee wat een uitvaart kost.

Deze onwetendheid ligt niet aan de consument, maar aan de uitvaart maatschappij die doorgaans niet transparant is over kosten en tussentijds aanpassingen. Dat komt dan weer naar voren uit onderzoek van Hüseyin Sayılgan. De prijsverschillen zijn dan ook enorm, constateert Sayılgan.

In Nederland is een groot aantal Turken woonachtig en op dit moment wonen hier circa 440.000 Turkse Nederlanders. Het grootste gedeelte van deze groep is moslim en behoort tot de islam. De rest heeft geen religieuze overtuiging. Het is niet meer dan logisch dat de islamitische Turken begraven willen worden volgens de islamitische rituelen.