Volgens Marcel Dicke, entomoloog (insectkundige) aan de universiteit van het Nederlandse Wageningen, eten we, zonder dat we dat weten, gemiddeld 500 gram insecten per jaar. ‘Ze zitten overal in, in tomatensoep, chocolade, pindakaas, noem maar op.’ Dirk Musschoot

Niemand die in de gaten heeft dat hij nu en dan insecten tot zich neemt. ‘Op de verpakking van die voedingswaren staat dan ook niet dat er insectenvlees in zit’, zegt Dicke. ‘Er staat gewoon op dat er dierlijke eiwitten inzitten.’ Ook om voedingswaren te kleuren, worden soms insecten gebruikt. De natuurlijke rode kleurstof E120 bijvoorbeeld is… gemalen schildluis.

‘Het vlees in tomatensoep zit heus niet alleen in de balletjes’, zegt insectenspecialist Dicke. ‘In 100 gram pindakaas zitten gemiddeld 30 onderdelen van insecten, in chocolade 60.’

Bij het Federaal Voedselagentschap weet men dat dierlijke eiwitten in voedingswaren wel eens fijngestampte insecten zijn. ‘Is daar misschien iets mis mee?’

Volgens professor Dicke zullen we meer insecten moeten eten, want de vleesproductie in de wereld kan nooit voldoende groot zijn om iedereen van dierlijke eiwitten te voorzien. ‘Nu al eet ruim 80 procent van de wereldbevolking insecten’, zegt Dicke. ‘Er worden zo’n 1.400 soorten insecten door de mens geconsumeerd en in veel landen gebeurt dat helemaal niet verholen.’

De Verenigde Nederlandse Insectenkwekers (Venik) werken samen met de Agrarische School in Den Bosch momenteel aan expliciete insectensnacks die ze dit jaar nog in de winkelrekken willen krijgen. ‘We ontwikkelen onder meer een mueslireep, balletjes kippengehakt en nuggets’, zegt woordvoerster Marian Peters van Venik. ‘In de balletjes zit gemalen meelworm, in de nuggets meelwormenpesto. Ze smaken heerlijk, helemaal niet vies zoals sommige mensen wel eens durven denken. Insecten eten is gezond. Ze bevatten essentiële vetzuren, vitaminen en mineralen en zijn daardoor hoogwaardig voedsel.’

De productie van insecten voor consumptie door mensen opent perspectieven voor insectenkwekers die nu hoofdzakelijk werken voor dierenspeciaalzaken en dierentuinen.

Door Dirk Musschoot