Home Nieuws Politiek Rutte reist naar Ankara voor overleg met president Erdogan

Rutte reist naar Ankara voor overleg met president Erdogan

Premier Mark Rutte reist dinsdag naar Ankara voor overleg met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Rutte had Erdogan in een eerder telefoongesprek al beloofd om snel langs te komen.

De relatie met Turkije is de afgelopen jaren zeer moeizaam geweest. Rutte probeert al een tijdje weer de banden aan te halen met Turkije.

De verhoudingen tussen Nederland en Turkije zijn al jaren moeizaam.

Een dieptepunt in de relatie vond plaats in 2017 toen Nederland weigerde Turkse bewindslieden hier campagne te laten voeren. Het leidde ertoe dat Nederland een Turkse minister het land uitzette.

Rutte voerde al persoonlijke gesprekken met Erdogan

De banden werden een jaar later weer hersteld, maar echt warm werden ze nooit. Rutte kwam sindsdien niet in Ankara, maar heeft de afgelopen tijd wel een paar lange gesprekken met Erdogan elders gevoerd. “De persoonlijke verhoudingen zijn altijd goed gebleven”, zei Rutte na de ministerraad.

Volgens de premier is het belangrijk dat landen binnen de NAVO intensief met elkaar in gesprek blijven. “Turkije is van groot belang voor de verdediging van de oostflank”, zei hij. Duitsland heeft als een van de weinige Europese landen intensief contact met Turkije. Dat moet door meer landen gebeuren, vindt Rutte.

Hij heeft onlangs in een telefoongesprek met Erdogan gezegd snel langs te komen. Dat bezoek komt nu in de aanloop naar de NAVO-top goed uit, aldus de premier. Bovendien is Erdogan een van de weinige leiders die op het ogenblik contact heeft met de Russische president Vladimir Poetin en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.