Turkije gaat vanaf morgen de coronamaatregelen versoepelen aldus Minister van Volksgezondheid Koca. Zoals in vele landen daalt ook in Turkije het aantal nieuwe besmettingen elke dag. In het land met 84 miljoen inwoners zijn er dagelijks 30.000 tot 45.000 nieuwe besmettingen. Ruim 70 procent van de bevolking heeft minstens één dosis van een vaccin gekregen. 

“HES-code toepassing is per direct afgeschaft voor de Turken. HES-code controle zal bij de ingang van geen enkele instelling of organisatie meer plaatsvinden.”

Waar werden de HES-code gebruikt? Openbaar vervoer (vliegtuig, trein, bus) tussen de steden en winkelcentrum.
(deze regel is niet meer van toepassing).

Er geldt geen quarantaine-advies meer voor de hele groep bij meer dan twee besmettingen in een groep of klas. Kinderen die klachten hebben, moeten thuisblijven. Met een negatieve zelftest mag de leerling weer naar school. Het uitgangspunt is om zoveel mogelijk onderwijs (fysiek) te laten doorgaan.

COVID-19 tests zullen niet meer nodig zijn voor mensen zonder klachten.

Mondkapjesplicht buiten afgeschaft


Het dragen van een mondkapjei s niet meer nodig als de ventilatie binnen voldoende is en de afstandsregel kan worden gerespecteerd.
Mondkapje wel verplicht in afgesloten ruimtes waar de afstand niet kan worden bewaard: vliegtuigen, bussen, theaters, bioscopen, zorginstellingen en scholen.