Muzaffer Kayasan (56) heeft al bijna 15 maanden corona. Chronisch corona hebben. Het bestaat. In de Turkse stad Istanbul zit een man al bijna 450 dagen in quarantaine. Hij test elke keer positief.

Verzwakt immuunsysteem

Muzaffer Kayasan is wel wat gewend, vertelt hij aan persbureau Reuters. De man (56) lijdt aan leukemie. Door bloedkanker is zijn immuunsysteem verzwakt. Het lichaam van Muzaffer maakt geen of onvoldoende antistoffen aan om corona te bestrijden. En dus test hij vanaf november 2020 positief op Covid-19. ”Toen ze me voor het eerst vertelden dat ik corona had, dacht ik dat het virus me zou doden. Ik heb leukemie en Covid betekende ook bijna mijn dood. Op een gegeven moment woog ik nog geen 50 kilo.”

Stoplicht op rood

Muzaffer heeft maanden in het ziekenhuis gelegen. Als hij weer is aangesterkt, zit hij thuis in isolatie. Omdat hij elke keer positief test, nu al 78 keer op rij, komt Muzaffer niet in aanmerking voor een coronavaccin. “Het voelt voor mijn vader alsof hij voor een rood stoplicht staat dat maar niet op groen springt”, zegt zijn zoon Gokhan. ”Mijn vader is een positief persoon, maar hij zou nu ook wel eens negatief willen zijn.”

Eén van de invloedrijkste tijdschriften over geneeskunde – het New England Journal of Medicine – heeft geschreven over corona en het effect op chronisch zieken met een verzwakt immuunsysteem. Die coronapatiënten lopen veel meer risico op een langdurige infectie. Bepaalde cellen in hun immuunsysteem werken niet of niet goed genoeg. De cellen merken corona bijvoorbeeld niet op. En dan doen andere cellen, die Covid normaal gesproken te lijf zouden moeten gaan, niks. De coronapatiënt blijft daardoor continu besmet.

‘Covid is een vrouw’

Zoals Muzaffer. Hij krijgt regelmatig bezoek. ”Het is moeilijk. Ik zie mijn kinderen alleen door het raam.” De enige die vlakbij mag komen is zijn kleindochter Azra. En die geeft hij maar wat graag cadeautjes. Azra heeft het niet zo door wat er met opa aan de hand is. Opa zelf wel. Die heeft corona na z’n laatste positieve test helemaal uitgevogeld. ”Covid moet wel een vrouw zijn, ze is gek op me.”

Even later breekt Muzaffer toch een beetje. Met tranende ogen doet hij een beroep op de Turkse gezondheidsinstanties. ”Maak voor mij en andere lotgenoten met langdurige corona een uitzondering en geef ons toch een vaccinatie.”

Via: RTL