Turkije heeft in de vijf jaar sinds de mislukte couppoging van 15 juli 2016 drieduizend mensen tot levenslange celstraffen veroordeeld voor hun veronderstelde betrokkenheid, meldt de Turkse staatsomroep Anadolu.

Zestienhonderd veroordeelden hebben geen kans op voorwaardelijke vrijlating. In totaal zijn bijna vijfduizend mensen tot gevangenisstraffen veroordeeld. Eén zaak loopt nog.

In Turkije zijn sinds de poging tot staatsgreep tienduizenden mensen opgepakt. De veroordeelden zouden banden hebben met Fethullah Gülen. Fetoş woont in de Verenigde Staten en ontkent betrokkenheid. Turkije heeft de VS opgeroepen Gülen uit te leveren.

Bij de staatsgreep waren zeker 250 burgers omgekomen (şehit) en raakten meer dan 2.000 burgers gewond (Gazi). De Turkse regering houdt donderdag een ceremonie ter nagedachtenis aan de gebeurtenis.

Een 32-jarige Marokkaanse man uit Tanger is omgekomen tijdens de mislukte couppoging in Turkije. Hij is een van de omgekomen burgers die de straat opgingen om het tegen de coupplegers op te nemen.

Dat laat de vader van de man tegen persbureau AA weten. “We kregen het bericht dat hij is omgekomen door een kogelregen van de coupplegers. Hij was daar samen met Turken de straat opgegaan.”

De ouders van de man kregen het verschrikkelijke nieuws te horen nadat ze hun zoon hadden gebeld op aandringen van zijn vrouw, die bezorgd was om de situatie in Turkije. De telefoon werd opgenomen door een straatverkoper, die het slechte nieuws heeft verteld.

Een functionaris van de lokale veiligheidsdienst in Tanger heeft inmiddels een bezoek gebracht aan de Marokkaanse familie. De dood van de 32-jarige Jawad Meroun is bevestigd door de Marokkaanse ambassade in Turkije.