In Milas Turkije is een grote brand uitgebroken vlakbij een thermische elektriciteitscentrale. De vlammen reikten tot meer dan vijftig meter hoog.

Brand in Milas nog niet onder controle

Een bosbrand in de Turkse provincie Mugla heeft woensdagavond, ondanks massale brandweerinzet, een elektriciteitscentrale bereikt. De kolencentrale is ontruimd, maar de autoriteiten vrezen dat het vuur de voorraad kolen kan bereiken.

Inwoners van een nabijgelegen plaats aan de Egeïsche Zee zijn uit voorzorg per boot geëvacueerd.

Volgens een woordvoerder van de Turkse regering is uit een eerste onderzoek naar voren gekomen dat de energieopwekking in de centrale niet in gevaar zou zijn. Eerder vreesden de autoriteiten dat de kolen in de centrale vlam zouden vatten.

Eerder op de dag leek het er nog op dat de brandweer de brand rond de stroomcentrale onder controle kreeg, toen er vanuit de lucht zeewater op de vlammenzee werd gegooid en Turkse hulpverleners geulen rond het gebouw groeven om het vuur op afstand te houden. Toen het vuur opnieuw oplaaide, werd het leger ingezet om mensen te evacueren. Op Turkse televisiebeelden is te zien hoe het vuur zich via hoogspanningskabels door het gebied verspreidde.

De centrale zou nog aangesloten zijn geweest op het elektriciteitsnetwerk toen het vuur het gebouw bereikte. Met waterstof gevulde tanks, die normaal gebruikt worden om de centrale te koelen, waren uit voorzorg leeggehaald en gevuld met water. Alle explosieve chemicaliën zijn volgens de regionale autoriteiten verwijderd.

https://twitter.com/saripetunya/status/1421889749850132489?s=19

Explosie centrale: hoe gevaarlijk is het?

Bij de productie van kernenergie ontstaat radioactief materiaal. Dit afval is nog duizenden jaren gevaarlijk. Het moet dus gedurende deze lange tijd op een veilige plek, bijvoorbeeld ondergronds, opgeslagen worden.

Ergste bosbranden in Turkse geschiedenis

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei in een televisie-interview dat de branden “de ergste in de geschiedenis van het land” zijn. Hij erkende dat de inspanningen van de brandweerlieden om de kolencentrale te redden faalden, als gevolg van de “enorme wind” die de vlammen aanwakkerde.

De Turkse regering meldde woensdag dat de afgelopen tijd 174 branden zijn uitgebroken, waarvan de meeste ook weer zijn geblust. Er worden meer dan vijfduizend manschappen ingezet om het vuur te bestrijden. De Turkse brandweer krijgt daarbij ook internationale hulp. Meerdere landen, waaronder Rusland, Kroatië, Azerbeidzjan en Spanje, hebben blusvliegtuigen gestuurd.

We willen graag dat zoveel mogelijk inwoners van Nederland goed op de hoogte zijn van de laatste nieuws over bosbranden in Turkije en de maatregelen vanuit de overheid. Daarom hebben we de belangrijkste informatie vertaald.

Türkçe: Kontrol altına alınamayan Çökertme’deki yangının Milas’taki termik santralleri tehdit ettiği, yangının bölgeye ulaştığı takdirde büyük bir felaketin yaşanacağı iddia ediliyor.

Twitter’da Mazı- Çökertme yolunda video paylaşan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Artık ne yapacağımızı şaşırdık, bölge cayır cayır yanıyor, bizim şu anda yapabileceğimiz tek şey meskun mahalleri korumak. Ağaçları, ormanları koruyamıyoruz” dedi. Öte yandan, Başkan Aras alevler nedeniyle bölgenin tehlikeli olduğunu ifade ederek, “Bir an önce gidelim, çıkalım buradan” dedi ve ayrıca trafiğe kapanan yol ise çalışmaların ardından yaklaşık 6 saat sonra tekrar ulaşıma açıldı.