Steden & District Turkije waar brand uitbrak: bosbranden in Antalya, Manavgat, Adana, Mersin, Muğla, Bodrum, Fethiye, Alanya, Osmaniye, Kayseri, Aydin, Marmaris, Kozan, Didim, Kütahya, Kocaeli, Istanbul, en Edirne.

Op zo’n 98 plekken in Turkije, waaronder de bekende badplaats Antalya, woeden sinds woensdag bosbranden. Daarvan waren vandaag nog tien actief.

De branden hebben tot nu toe zeker vier mensen het leven gekost. 180 mensen raakten gewond. Vooral de provincie Antalya is zwaar getroffen. Toeristen in de populaire badplaatsen Marmaris en Bodrum zijn geëvacueerd. Autoriteiten sluiten niet uit dat “sabotage” de oorzaak is van de brand.

Volgens president Erdogan zijn zo’n 20.000 reddingswerkers opgetrommeld om het vuur te bestrijden. Ook zijn onder meer Rusland en Azerbeidzjan om extra blusvliegtuigen gevraagd.

Feloranje lucht en donkere rook waait over een hotel in de buurt van de stad Manavgat. De regio is erg getroffen door de bosbranden die het zuiden van Turkije sinds woensdag teisteren. Het vuur brak toen uit in het oosten van de zuidelijke provincie Antalya. Donkere rook waait over een hotel in de buurt van de stad Manavgat.Donkere rook waait over een hotel in de buurt van de stad Manavgat.AFP or licensors

In totaal braken er zo’n 98 bosbranden uit in Turkije. 88 is op dit moment onder controle. Volgens de Turkse minister van Agricultuur en Bos Bekir Pakdemirli is de brandweer op 10 plaatsen nog volop bezig om het vuur onder controle te krijgen.

Wij toeristen hebben nog geluk gehad, maar de bewoners zijn het meeste kwijt: hun huizen, hun dierenAngela Ozerke, Vlaamse op reis in Antalya

Naast de regio Manavgat is ook de regio Akseki, in de provincie Antalya, erg getroffen. Een sterke wind blies het vuur richting bewoonde gebieden. In totaal zijn tientallen dorpen in de provincie Antalya geëvacueerd. De huizen in het gebied zijn vaak volledig verwoest door het vuur. Een 82-jarige man en een echtpaar kwamen om het leven. 
Bewoners en brandweer bij het dorp Kirli, vlakbij de stad Manavgat, in de provincie Antalya.Bewoners en brandweer bij het dorp Kirli, vlakbij de stad Manavgat, in de provincie Antalya.Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Een 25-jarige vrijwilliger kwam om het leven in de buurt van Marmaris. Volgens het Turkse persagentschap Anadolu bracht de man drinkwater naar de brandweermannen, maar kreeg hij onderweg een ongeval en stierf hij in de brand. Dat brengt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op vier. Meer dan 180 mensen raakten gewond.

We zagen heel donkere wolken, het was verschrikkelijk om te zienAngela Ozerke, Vlaamse op reis in Antalya

Toen het vuur in Marmaris en Bodrum erg dichtbij hotels en toeristenverblijven kwam, besloot de Turkse overheid om ook een aantal toeristische verblijven te evacueren. Die evacuaties gebeurden soms met bootjes, zo is te zien op sociale media.