Het is nooit te laat om je diploma te behalen. Dat bewees Damla’s moeder Mejlan, die onlangs haar allereerste diploma ooit behaalde op 56-jarige leeftijd. Damla vertelde er meer over in Start met Fernando.

DAMLA’S MOEDER (56) BEHAALT ALLEREERSTE DIPLOMA: “IK BEN ONTZETTEND TROTS”

NOOIT DE MOGELIJKHEID GEHAD

“Het is een groot succes voor mijn moeder. Ze heeft nooit eerder een diploma behaald, dus we zijn heel erg blij dat ze er op deze leeftijd toch eentje binnen heeft kunnen halen”, zegt Damla trots. Damla’s moeder groeide op in een Turks dorpje waar ze altijd hard heeft moeten werken op het platteland. Dat was belangrijk om voor haar broertjes en zusjes te kunnen zorgen. Daardoor had ze nooit de mogelijkheid om naar school te gaan.

Ook in Nederland heeft Mejlan vervolgens altijd hard gewerkt om voor haar kinderen te zorgen. Dat deed ze voornamelijk in de schoonmaak, waarvoor ze nu dus haar schoonmaakdiploma heeft behaald. “Ook voor de schoonmaak heb je soms een diploma nodig. Dat is voor je eigen veiligheid, omdat je bijvoorbeeld met bepaalde chemicaliën werkt”, legt Damla uit.

‘ONTZETTEND TROTS’

Damla vertelt dat ze er alles aan heeft gedaan om bij de diploma-uitreiking van haar moeder aanwezig te zijn. Zo belde ze het bedrijf waar haar moeder werkt om te vragen of ze erbij mocht zijn. “Zij is altijd bij mijn diploma-uitreikingen geweest, nu wilde ik er ook voor haar zijn. Het bedrijf vertelde dat het niet gebruikelijk was, maar ik was van harte welkom. Dus ik ben meegegaan en was ontzettend trots. Ik ben mijn moeder heel dankbaar. Ze heeft mij altijd de vrijheid gegeven om mezelf te ontwikkelen, terwijl ze dat zelf nooit heeft kunnen doen.”

VIRAL

Uiteindelijk besloot Damla de belangrijke mijlpaal van haar moeder op LinkedIn te delen, waarna de post viral ging. Aangezien er vaak succesverhalen op Linkedin worden gedeeld, wilde Damla ook haar moeder even in het zonnetje zetten. “Ik ben van mening dat succes iets persoonlijks is, dus mijn moeder is net zo succesvol als alle anderen met een succesverhaal. Ik ben zo blij voor haar. Daarnaast mag haar baan net zo gewaardeerd worden als een kantoorbaan.”