Actuele informatie Turkije

Momenteel geldt er voor Turkije vanuit de Nederlandse overheid een reisadvies met kleurcode oranje. Voor een vakantie naar Turkije betekent dit dat je op de heen- en terugreis een coronabewijs bij je dient te hebben. Lees hieronder welke coronabewijzen geldig zijn voor het inreizen.

Let op: alle vluchten uit Zuid-Afrika, Botswana, Mozambique, Namibië en Zimbabwe naar Turkije zijn opgeschort. Reizigers die de afgelopen 14 dagen in deze landen zijn geweest, en die daarna vanuit een ander land naar Turkije reizen, moeten bij vertrek een negatief PCR-testresultaat laten zien dat bij aankomst in Turkije niet ouder is dan 72 uur. Bij aankomst in Turkije moeten deze reizigers 14 dagen in verplichte staatsquarantaine. De kosten komen voor eigen rekening. De reiziger moet voor vertrek bewijs van betaling laten zien. 

Wat zijn de meest gestelde vragen?

Kan ik op vakantie naar Turkije?

Ja, je kan afreizen naar Turkije. Je dient dan een coronabewijs mee te nemen in de vorm van een vaccinatiebewijs, coronatest of herstelbewijs. Echter wordt vanuit de Nederlandse overheid toeristische reizen naar Turkije afgeraden.

Kan ik al een vakantie boeken?

Ja, je kan zeker al een vakantie boeken.

Wat heb ik nodig om naar Turkije te reizen?

Wanneer je op vakantie gaat naar Turkije, dien je de volgende dingen mee op reis te nemen:

  • Heenreis naar Turkije

Je kunt naar Turkije op vakantie gaan als je een coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat – DCC) kan tonen: 

– Je 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent of; 

– Je kunt laten zien dat je minder dan 6 maanden geleden hersteld bent van COVID-19. De periode van 6 maanden begint 28 dagen na je 1e positieve test of;
– Je een negatieve PCR-test hebt afgelegd (niet ouder dan 72 uur bij aankomst in Turkije) of een negatieve antigeentest (niet ouder dan 48 uur bij aankomst in Turkije).  

Bovenstaande eisen zijn geldig voor alle reizigers vanaf 6 jaar en ouder. Aan de grens met Turkije kunnen steekproefsgewijs PCR-testen bij aankomst worden afgenomen. Daarna kan je doorreizen. Als de uitslag positief is, wordt er contact met je opgenomen en dan moet je 14 dagen in quarantaine. Je kan na 10 dagen opnieuw een test doen, is deze test negatief dan mag je uit quarantaine.

  • Terugreis naar Nederland

Voor je terugreis naar Nederland dien je in het bezit te zijn van een geldig coronabewijs (vaccinatie, test- of herstelbewijs):
– Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat je volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Of;
– Een testbewijs (PCR/NAAT-test of antigeentest). Je negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Je negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Of;
– Een herstelbewijs in de vorm van een positief PCR/NAAT-testresultaat. Je positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden zijn en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Je herstelbewijs moet afgegeven zijn door een Europese lidstaat.

 
Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder bovenstaande documenten naar Nederland terugreizen. Na je vakantie in Turkije hoef je niet in quarantaine. Bij thuiskomst wordt wel een zelftest voor de zekerheid geadviseerd, ook als je al gevaccineerd bent.

  • Gezondheidsverklaring Nederland

De meeste luchtvaartmaatschappijen laten je bij het online inchecken direct een gezondheidsverklaring invullen. Om vertraging op het vliegveld te voorkomen, raden wij je aan om de gezondheidsverklaring voor vertrek te downloaden, uit te printen, in te vullen en mee te nemen op reis (zowel voor je heen- als terugvlucht).

  • Gezondheidsverklaring Turkije

Als je naar Turkije afreist is het verplicht om online een gezondheidsverklaring in te vullen. Dit formulier kun je gemakkelijk online invullen via deze link binnen 72 uur voor de geplande aankomstdatum. Na het invullen van het formulier ontvang je een HES-code die je nodig hebt op het vliegveld. Dit formulier dien je uit te printen of te downloaden op je smartphone/tablet. Tijdens inchecken dien je dit formulier te tonen aan het personeel. Dit is om te achterhalen met wie je in contact bent geweest als er nieuwe besmettingen worden vastgesteld.